Vlašské ořechy loupané

Nutriční hodnoty na 100 g:
Energie: | 2894 kJ / 692 kcal |
Bílkoviny: | 15,8 g |
Sacharidy / cukry: | 14,4 g / 3,8 g |
Tuky / Nasycené: | 64 g / 6,7 g |
Vláknina: | 5,9 g |
Sůl: | 0 g |
Vlašské ořechy
Vlaššský ořech (Juglans regia) je plodem ořešáku královského, který dorůstá do výšky 10–40 metrů. Ořešák královský je jedna z nejpěstovanějších dřevin na světě. První stromy se v Evropě začaly pěstovat v době bronzové, větší rozšíření pěstování tohoto stromu nastalo v době raného středověku. Plodem je oříšek obalený zdužnatělou češulí s kamenným oplodím.
Vlašské ořechy, které ořešák produkuje, jsou velice výživné, neboť obsahují v průměru 70 % tuků obsahujících zejména velice zdravé nenasycené mastné kyseliny, 18 % proteinů (bílkovin) a přibližně 3% sacharidů (cukrů). Nachází se v nich železo, selen, zinek, draslík, vitamín E a skupina vitamínů řady B. Ořechy svým tvarem tak trochu připomínají mozek a mozkové činnosti také prospívají. Mají rovněž protizánětlivé vlastnosti, příznivě působí na srdečně – cévní choroby, regulují krevní tlak, snižují hladinu cholesterolu.