Seznamte se s tuky !

Seznamte se s tuky
!

Tuky jsou spolu se sacharidy a bílkovinami jednou ze tří základních makroživin ve výživě člověka. Tuky lze nacházet jak v živočišných tak i v rostlinných zdrojích. Spousta lidí se dogmaticky tukům vyhýbá díky mylné teorii, která říká, že příjem tuků ze stravy musí automaticky znamenat nárůst nových tukových zásob člověka. Dobrou zprávou je, že tomu tak rozhodně není! ;-)



Tuky mají hned několik důležitých funkcí a využití pro lidské tělo a jeho ideální chod. Jsou nejbohatší zásobárnou energie (1g tuku = 9 kcal – to je skoro dvojnásobek oproti 1g sacharidů), rozpouštějí se v nich některé životně důležité vitaminy (A, D, E, K), spolupracují při tvorbě buněčných membrán, jsou důležité při produkci hormonů (testosteron, prostaglanidy), jsou oporou a ochranou pro některé orgány, zastávají tělesnou termoregulaci a izolaci. Ač to někomu bude znít neuvěřitelně, některé dobře užité tuky (Omega3, CLA) přispívají k odbourávání přebytků podkožního i viscerálního tuku.



Velmi často se můžeme setkat s laickým rozdělením na „Zdravé“ a „Nezdravé“ tuky. Osobně se mi to velmi líbí z hlediska jednoznačnosti a hlavně s ohledem na ty nejmenší mezi námi – pochopení problematiky je klíčové.

Tedy do „Zdravých tuků“ lze zařadit :


  • Mononenasycené mastné kyseliny


    Zdroje : Arašidy, olivový olej, řepkový olej


  • Polynenasycené mastné kyseliny 
(kyselina linolová, Alfa-linolenová – z nich si tělo tvoří Omega3 a Omega6)


    Zdroje : Ořechy, semena, ryby a rybí tuk, avokádo, lněný a konopný olej


  • Fosfolipidy

    
(lecitin)


  • Nasycené mastné kyseliny 


    (Zde je nutný komentář, který musí poukázat na správné dávkování množství nasycených mastných kyselin a hlavně jejich zdroj. V malém množství jsou tělu potřebné a prospěšné)


    Kvalitní zdroje : Maso, vejce (žloutky), mléčné výrobky, čerstvé živočišné máslo


    Nekvalitní zdroje : Průmyslově upravované masné výrobky, palmový olej



Do kategorie „Nezdravých tuků“ lze zahrnout :


  • Trans mastné kyseliny


    Zdroje : Ztužené oleje, nekvalitní margaríny, zle a nešetrně tepelně upravované tuky



Při zvýšeném příjmu neprospěšných tuků lze očekávat negativní dopady na lidský organismus. Mezi nejzávažnější bych zařadil nadváhu, nadměrnou zátěž na klouby a páteř a tím rychlejší opotřebení nosné struktury těla, omezení hybnosti člověka. Z hlediska dlouhodobosti hrozí zvýšené riziko propuknutí civilizačních chorob (rakovina, cukrovka, zvýšený tlak, vysoká hladina cholesterolu), nebezpečí infarktu a další nepříjemnosti. V neposlední řadě samozřejmě zhoršení estetiky lidského těla, která je v této době doménou a cílem pro mnoho lidí.



Závěrem bych rád podtrhnul, že tuky mohou znamenat jak zlepšení, ale tak i zhoršení zdraví obecně. Je tedy třeba přemýšlet nad účelem, dávkováním, zdroji a jejich správnou úpravou a užitím. 



Jako vzkaz všem poslední fakt tohoto příspěvku – množství tukových buněk se u člověka zvyšuje pouze v době dospívání. Tzn. v dospělosti již redukujeme pouze jejich velikost, nikoliv počet! Z toho pramení myšlenka všem – je velmi důležité dbát na stravu dětí a dospívajících ve prospěch jejich zdraví do budoucna!



Mgr. Michal Velkov (CrossFit Destiny Brno)
 CFL1 Coach, CrossFit Atlet, Nutriční Specialista
https://www.facebook.com/…94922982646/?…
https://www.facebook.com/…sfitdestiny/?…