Makovo mandlový závin
Kvásek
1 čl kokosového cukru
1 čl hladké špaldové mouky
20 g čerstvého droždí
50 ml vlažného mandlového mléka
Těsto
50 g kokosového cukru
300 g hladké špaldové mouky
Špetka himalájské soli
40 g řepkového oleje
100 ml vlažného mandlového mléka
Náplň
50 g kokosového cukru
2 pl mandlového másla
2 čl skořice
1 nastrouhané jablko
300 ml mandlového mléka
150 g mletého máku
K potření
1 čl vody
1 čl jablečného octa
- Nejprve si připravíme kvásek. Smícháme vlažné mléko, droždí cukr a mouku. Promícháme a necháme odpočívat pod utěrkou 15 minut, aby kvásek zvětšil svůj objem 🥣
- Do kvásku následně přidáme všechny zbylé ingredience na těsto a vypracujeme hladké těsto. Necháme kynout pod utěrkou na teplém a tmavém místě 1 hodinu (minimálně však půl hodiny).
- Mezitím si připravíme náplň. Do hrnce dáme mák, cukr a zalijeme mlékem 🥛 Směs vaříme cca 15 minut. Na konci do ní přimícháme nastrouhané jablko, skořici a mandlové máslo. Necháme vychladnout.
- Těsto vyválíme do obdélníku na tloušťku asi 0,5 cm. Rozetřeme náplň, ale kraje necháme volné. Kraje následně podehneme a zavineme.
- Troubu předehřejeme na 200 stupňů 🔥 a plech vyložíme pečícím papírem. Za tu dobu závin podkyne.
- Potřeme octem smíchaným s vodou a dáme péct do trouby na 15 minut. Potom teplotu snížíme na 170 stupňů a pečeme dalších 10 minut.
MAKOVO MANDLOVÝ ZÁVIN

