Datle 250g

Země původu : Írán

Velikost: 250g
Dostupnost: skladem
Cena s DPH: 30 
Množství:
+ -
Datle 250g

Nutriční hodnoty na 100 g:

Energie: 1192 kJ / 285 kcal
Bílkoviny: 2 g
Sacharidy / cukry: 64 g / 57 g
Tuky / Nasycené: 0 g / 0 g
Vláknina: 6 g
Sůl: 0 g

Datle

Datle jsou bohatým a významným zdrojem draslíku, chlóru, železa a vitamínů B. Jedná se o bohatý a rychlý energetický zdroj pro lidský organismus. Datle je druh ovoce, který roste na datlovníku pravém (Phoenix dactylifera). Jedná se o tmavě hnědé oválné plody dlouhé 3 až 7 cm a široké 2 až 3 cm, které jsou charakteristické nízkým obsahem vody a naopak až ze 70 % tvořeny sacharidy. V subtropických a pouštních oblastech jako je například Severní Afrika a Blízký východ se jedná o jednu ze základních složek zdejší potravy.

Mezi největší producenty datlí na světě patří Tunisko, Irák, Egypt, Španělsko a Maroko, pěstují se současně i v Indii, Pákistánu, Kanárských ostrovech a nebo také v Kalifornii, kam byly člověkem po osídlení Ameriky rozšířeny. Datle se konzumují převážně vysušené, což zlepšuje jejich trvanlivost, čehož bylo hojně dříve využíváno beduíny a karavanami křižující nehostinné pouště. V některých kulturách se současně věří, že datle mají afrodiziakální účinky. Zejména v arabských zemích jsou datle součástí každodenní kuchyně, podávají se zpravidla slisované do bochníku tzv. adšu a nebo se pečou na másle.

V době, kdy datle začnou „cukernatět“ = vylučují svůj přirozený cukr na svůj povrch a vytvářejí bílý povlak. Laikovi mohou připadat plesnivé.

Související produkty